Beluister de CD!

Jotie ’T Hooft en Arthur Rimbaud zijn twee jongens-poëten en twee poètes maudits. Beide stopten heel jong met schrijven. T’Hooft overleed 40 jaar geleden in 1977 als 21- jarige aan overdadig druggebruik en Rimbaud zette in 1873 op 20-jarige leeftijd vrijwillig een punt achter zijn oeuvre.

De term “poètes maudits” dateert uit 1884, het was de titel van een bloemlezing die Paul Verlaine, collega en intieme vriend van Rimbaud, uitgaf met gedichten van o.a. Baudelaire, Mallarmé en Rimbaud zelf. Zij hoorden tot de symbolisten. In Vlaanderen is T’Hooft zowat de enige poète maudit, al staat Jotie vooral bekend als een neo-romanticus.

De poëzie van deze twee jonge dichters, waar precies een eeuw tussen zit, vertoont gedeelde hallucinaties, dromen, visioenen en taalrijke beelden over machteloosheid, decadentie, onheil, liefde en ontucht, vluchten uit de werkelijkheid, onvervulde verlangens en zeker ook de dood.

foto door Koen DegrooteZanger-gitarist Derek (cfr Derek & the Dirt en Derek & Vis) en violist en multi-instrumentalist Renaud Ghilbert (cfr. Absynthe Minded en Les Cerveaux Lents) hebben een verscheiden muzikaal verleden en leerden mekaar via gemeenschappelijke vrienden in Hansbeke (O-Vl) kennen. Renaud komt uit een Franstalig nest, Derek uit een Vlaams, wat goed past in dit tweetalig project.

De CD van dit projekt wordt voorgesteld op 17 juli om 20u op het Luisterplein op de Gentse Feesten en op 29 juli om 15u in Vrijstaat O voor Theater aan Zee. Er volgen bibliotheekconcerten en zaalconcerten vanaf september 2017.
(Foto : Koen Degroote)

Derek heeft eerder al poëzie en proza van Charles Bukowski, Allen Ginsberg en Louis Paul Boon in eigen composities gegoten en wil deze ervaring nu koppelen aan het inventieve muzikale talent van Renaud Ghilbert. Een nieuw duo in een nieuw landschap van mogelijkheden.

Bekijk het filmpje hier.